Läänemere Projekti purjeretk tõi suvel kokku 14 kooli õpilased

21.-25.08 toimus UNESCO ühendkoolide võrgustiku Läänemere Projekti purjeõppesõit suunaga Suomenlinna ja Harakka saarele Soomes. Sõidu eesmärgiks oli kohtuda sõpruskoolidega Soome UNESCO ühendkoolide võrgustikust, et üheskoos tähistada rahvusvahelist Läänemere Päeva, anda osalejatele praktilisi teadmisi ja oskusi purjetamisest ning Läänemere keskkonnaseisundi uurimisest.

Kokku osales õppesõidul 25 eestlast 14 erinevast koolist: 19 õpilast, 5 täiskasvanud saatjat. Lisandus asjatundlik purjemeeskond oma ala spetsialistidega MTÜ Eesti Noorte Purjeõppeseltsist “STA Estonia”, kellel on pikaajaline kogemus noorte juhendamisel. Sõit toimus 4 erineva purjekaga (Vesta, Triton, Alison, Aurita). Iga purjeka meeskond jagunes toimkondadeks ja panustas oma võimete piires retke õnnestumisse: sai valmistada ühistoitu, purjeka rooli hoida, heisata purjeid, navigeerida jms. Randuti Iso Vasikkasaari loodussadamas ja Suomenlinna sadamas ja magati purjekatel olevates voodites.

Peamine tegevus toimus Suomenlinna saarel, kus kohtuti Soome sõpruskoolide õpilaste ja õpetajatega (kokku 24 soomlast), kellega ühiselt külastati ka Harakka looduskooli, et läbi erinevate töötubade tundma õppida selle väikesaare elustikku, uurida merevee kvaliteeti ja arutleda Läänemere suurimate probleemkohtade üle ning tähistada traditsiooniliseks saanud Läänemere Päeva.

Noorte endi sõnul oli parimaks osaks uute inimestega kohtumine ja kogemustevahetus, nii omavahel Eesti õpilastega kui ka Soome õpilastega. Tõdeti, et Läänemere kohta õpiti palju uut – näiteks, et selle ületamine võtab 7h; et millimallikatel on sugu, et Läänemeres elab nii palju erinevaid liike ja leidub suures koguses planktonit. Omandatud oskustest mainiti ära erinevate sõlmede, sh enesepääste sõlme äraõppimine, purjetamisterminite ja purjede nimede õppimine ning näiteks vee hägususe mõõtmine. Paljud olid rõõmsad, et said inglise keelt praktiseerida ning mõned avastasid, et merehaigus ei hakkagi neile kallale.

Vaata fotogaleriid purjeõppesõidust.

 

Viie päeva jooksul said osalejad õpilased u 65 akadeemilise tunni jagu uusi kogemusi, teadmisi ja oskusi. Läbitud teemadeks olid:

  • ohutusnõuded laeval ja COLREG meresõidu reeglid
  • purjemanöövrid, meremärgid, raadioside laevas ja olulised sõlmed
  • merehaiguse ilmingud ja toimkondades töö laeval
  • UNESCO kultuuripärand Suomenlinnas ja elustik Harakka saarel ning Harakka looduskooli tegevused
  • Lõkketoidu valmistamine looduses / Ülevaade Läänemere seisundist / Kaasavad tegevused kultuuridevaheliseks õppimiseks
  • Mikroplasti proovide uurimine / Merevee kvaliteedi hindamine / Mini-purjeka valmistamine / vee-elustiku uurimine
  • Läänemere Päev ja selle tähistamise võimalused
  • “Save the Baltic Sea” ekspeditsioon ja sellega seonduvad osalusvõimalused

Koolitajateks olid Tartu loodusmaja, Harakka looduskool (Harakan luontokeskus) ja Soome Keskkonnainstituut (SYKE). Sündmust rahastas SA Keskkonnainvesteeringute Keskus projektiga nr RE.4.04.23-0244.

Igal lasteaial ja koolil Läänemere-äärsetest riikidest on võimalik liituda UNESCO ühendkoolide ja Läänemere Projekti võrgustikuga, et toetada kõigis õppijates rahule ja kestlikkusele orienteeritud maailmavaate kujunemist läbi rahvusvahelise ja kohaliku haridusalase koostöö. Eesti koolid ja lasteaiad saavad võrgustikuga ühineda igal ajal, võttes ühendust koordinaatoritega unescoschools@mondo.org.ee ja/või maria.ivanova@tartuloodusmaja.ee.