Tekstiilinäituse “Kapist välja – riided ihu ja ilma vahel” programmid Tartu loodusmajas

Tartu loodusmaja kutsub 1.-9. klasse üleeuroopalise jäätmetekke vähendamise nädala puhul 18.-27. novembril keskkonnaharidusliku tekstiilinäituse “Kapist välja – riided ihu ja ilma vahel” õppeprogrammidele.

Näituse teemadeks on erinevate materjalide päritolu, ajalugu, omadused, kasutusvõimalused, tootmise ja arendamise tehnoloogiad, samuti nende keskkonnamõjud. Riided meie seljas on üks kõige igapäevasemaid asju – täitsa hea on teada, millest on tehtud meie riided, kuidas erinevaid materjale toodetakse, milline on nende mõju keskkonnale ja millised on meie valikud. Osa näitusest on Tartu loodusmajas üleval ainult vahemikus 18.-27.11 õppeprogrammide tarbeks.

 

  • Õppeprogramm “Kuidas ja millest tehakse minu riided?”
    Sihtrühm: 1.-3. klass, 4.-6. klass

Uurime rõivaste materjalide päritolu- looduslikud kiud (taimsed, loomsed), keemilised kiud ja materjalid – vaatame, kas muinasjutt nõgesesärkidest ja lugu mutist, kes endale püksid sai, võiks ka päriselus toimuda. Tutvume T-särgi teekonnaga ja eluringiga (põllult prügimäeni) ja saame aimu, mida selleks vaja on. Uurime, mida, mida jutustavad sildid meie riietel ja vaatame, mis meil seljas on. Vaatame (ka suurendusega) ja katsume erinevaid materjale, kangaid, kiudusid, proovime ketramist ja lihtsat kangakudumist. Teeme erinevaid tegevusi, mänge ja arutelusid.

Lisainfo: www.tartuloodusmaja.ee/teenused/kuidas-ja-millest-tehakse-minu-riided-uus/

 

  • Õppeprogramm “Kapist välja – riided luubi all”
    Sihtrühm: 7.-9. klass

Uurime rõivaste materjalide päritolu – looduslikud kiud (taimsed, loomsed), keemilised kiud ja materjalid; Saame aimu materjalide ja tehnoloogiate arengust ajaloos; Tutvume T-särgi teekonnaga ja eluringiga (põllult prügimäeni) ja kogu elutsükli keskkonnamõju, geograafiline rändamine; Arutame, millised riided on loodussõbralikumad ja millised vähem; kuidas riideid hoida ja väärtustada; Tutvume sellega, mida jutustavad sildid meie riietel; vaatame, mis meil seljas on; vaatame (ka suurendusega) ja katsume erinevaid materjale; Arutleme kiirmoe teemadel ja mõtiskleme sellest, mis vahe on sellel, mida me tahame ja mida me vajame. Teeme erinevaid tegevusi, arutelusid ja rühmatöid.

Lisainfo: www.tartuloodusmaja.ee/teenused/kapist-valja-riided-luubi-all-uus/

 

REGISTREERI END PROGRAMMILE: https://forms.gle/zv7dT7W4YmL6wAt59

 

  • Laenutamine
    Näitus “Kapist välja – riided ihu ja ilma vahel” on rändnäitus, seda saab ka enda kooli kohapeale laenutada. Kaasas on ka töölehed, mida saavad õpetajad endale printida näituse juurde. Lisainfo loodusmaja kodulehel.

 

Programmide lisainfo:

Leelo Kurbel
Haridusprogrammide juht
+372 5274180
leelo.kurbel@tartuloodusmaja.ee