Lihtsaid köögikatseid keemiast ja füüsikast
Lihtsaid köögikatseid keemiast ja füüsikast
Koolitus toimus 28.oktoobril 2018 Tartus
Koolituse koostajad ja läbiviijad: Friedrich Kaasik, Joana Jõgela
Eesmärk ja meetodid
- Koolituse eesmärgiks on osalejatele anda praktiliste tööde tegemise kogemus, teadmiseid ohutustehnikast ja tutvustada mõningaid infoallikaid erinevate katsete ja praktiliste tööde tegemiseks.
- Koolitusel osalejad näevad ja kogevad, kuidas praktilisi töid läbi viia, saavad ise võimaluse teha lihtsaid katseid ning koos praktilise läbitegemise kogemusega saavad nad ka teoreetilise tausta.
- Peamiseks meetodiks on erinevate praktiliste eksperimentide läbitegemine, nüansside ja ohukohtade üle arutamine ning lühidalt teoreetilise tausta selgitamine. Lisaks ka erinevate mänguliste aspektide rõhutamine, sh ka teooria seletamise juures.
Miks koolitusel osaleda?
Osaleja saab juhendaja käe all praktilist kogemust, kuidas õpilastega koos eksperimente läbi viia, milliseid metoodilisi võtteid kasutada ja mida on oluline mingi katse juures tähele panna ja rääkida.
Koolitusel osalejad õpivad ise tegema praktilise töö juhendeid, mida ringitunnis kasutada.
Koolituse päevakava:
9.30 Kogunemine
9.45 Tutvumine ja tööks valmistumine
10.00 Ohutustehnika: miks, millal ja millele tuleb tähelepanu pöörata?
10.30 Laavalamp
11:00 Tilgad sendil
11:30 Piimavikerkaar
12:00 Lõuna
12:45 Kuidas ja kust leida infot?
13:30 Kodused pH-indikaatorid
14:00 Õunamahla pH organoleptiline määramine
14:45 Katsed kanamunadega
15:30 Jalasirutus
16:00 Nutikaid lahendusi köögis
16:30 Kuidas kasutada AHHAA keskuse tegevuskaarte?
17:30 Vaatame päevale tagasi
18:00 Tõmbame joone alla
Materjalid ja selgitused juhendajatele